Електронно заключване с чип на входни врати

Контрол на достъпаКонтрол на достъпа контактен ключВ днешно време повече от всякога всяка сграда има нужда от защита на входната врата с цел недопускане на външни лица в нея. Това се налага от зачестилите набези на крадци, които проникват с взлом в жилищата на хората, докато те не са вкъщи. За да се контролира достъпа до сградата има много начини за електронно заключване на входни врати, като същата система обхваща и асансьора и по този начин само оторизирани лица могат да го ползват.

Всички хора желаят да живеят в една приятна обстановка и влизайки във входа на блока да не бъдат посрещнати от купища боклуци и графити по стените. Недобросъвестните хора, които вандалстват по входовете обикновено остават анонимни и не заплащат за щетите, които са нанесли. За това плащат отново и отново все едни и същи хора, а разрушаването на току що обновени пощенски кутии, осветителни тела и съсипването на прясно боядисаните стени е особено дразнещо. Затова, още преди да започне основният ремонт е добре да се помисли за защита на входа чрез ефективна система за електронно заключване на входни врати.

Механичните заключващи системи са класика в заключването на входове на блокове и кооперации, но те не могат да осъществят такъв прецизен контрол, както електронните. Основната причина за ползването на механичните врати е не само цената им, но и факта, че голяма част от по-възрастните обитатели на входа ги предпочитат по навик. Всъщност, електронното отключване не е никак сложно и дори е по-лесно, затова задачата за разясняване на всички съсобственици какви са предимствата на електронното заключване на входни врати е на домоуправителя и активната агитка от съседи, които желаят условията в техния вход да се подобрят.

Системите за електронно заключване са много практични, веднъж инсталирани, те обхващат входната врата и асансьора, като записват всяко действие – всеки, който има електронен ключ има индивидуален номер и системата записва кой кога е влязъл и излязъл, както и кога и до кой етаж е ползвал асансьора. Този факт има доста дисциплиниращ ефект, тъй като прави възможно проследяването на влизащите във входа и съответно излизането от анонимност на тези, които си позволяват да рушат и цапат, особено ако се комбинира с видеонаблюдение.

Електронните системи за заключване са доста по-здрави и издръжливи от механичните. В блокове, където има механични патрони за заключване, често се налага да се събират пари за тяхната подмяна, защото те се повреждат често – механичното превъртане на ключове в патрона го изхабява и след определено време той се поврежда. Това налага честата смяна на патрони и брави във входове, в които влизат и излизат много хора. Това не се случва със системите за електронно заключване на врати, тъй като при тях такова износване няма.

Механичните ключове се повтарят, което прави престъпните намерения на крадците лесно осъществими. Също така, не е проблем от всеки един механичен ключ да се извади същия при ключар за символична сума. Това не може да се получи с електронните ключове – за тях няма дубликати. Бравата с електронно заключване не е свързана с електронния четец на вратата. Така дори и четецът да се счупи, бравата няма да се отвори. Ако все пак вандали счупят електронния четец, той лесно се подменя, без да се налага да се настройват ключовете отново. Електронният четец има висока вандалоустойчивост – не се влияе от високо напрежение, удар, механични въздействия и всякакви други опити да бъде повреден.

Когато се ползват системи за електронно заключване на входни врати, инвестицията е еднократна – тя се ползва с години, в случай на загубване на ключ, кодът му се изтрива от системата и се въвежда нов – така този, който намери ключа или го е откраднал злонамерено, няма да може да го ползва и няма да проникне в сградата. Управлението на електронните брави и ключове става с мастър ключ, чрез който се осъществява контрол върху системата. С един и същ електронен ключ може да се отключват не една, а колкото са зададени врати в блока, така ако се сложат врати с електронно заключване към мазета, тавани и общи помещения, всеки ще може да влиза с ключа от входната врата и да се спестяват пари за механични ключове за всяка врата поотделно.
Електронните заключващи системи работят с ток 220V, а в случай на спиране на тока минават на собствено захранване. Аварийното захранване става с автономен акумулатор и вратата може да функционира дълго време, докато се отстрани повредата.

Електронно заключване може да се ползва за врати, изработени от всякакви материали – дърво, метал, блиндирани, алуминиеви, PVC – няма ограничения. За входове на блокове се ползват най-често електронни врати от контактен тип, които са много устойчиви на вандалски прояви. Отключването на вратата става след като се идентифицира електронния ключ от четеца.
Електронният четец свети в тъмното, което е удобно при отключване през нощта. За механичните брави хората ползваха фенерчета нощно време, за да могат да си отключат. При входните врати с електронно заключване отвън не се виждат никакви части от бравата. Единственият видим елемент е електронният четец, но той е добре защитен, което максимално затруднява хората, опитващи се да проникнат в сградата без да притежават ключ.

Управлението на електрониката се осъществява от човека, на когото е поверен мастър ключа. Той може да изтрива и въвежда ключове, като всеки въведен нов ключ има уникален номер. Изгубените ключове се изтриват и вече нямат достъп до системата.

Някои хора предпочитат заключващи системи за входни врати от безконтактен тип. За тях трябва да се знае, че са с доста по-ниско ниво на безопасност и вандалоустойчивост. По-ниската им цена ги прави привлекателни за хората, но в опасни квартали с чести кражби и обири, те не са достатъчно сигурни.

Системите за електронно за заключване на входни врати се комбинират без проблем с всякакви модели домофонни инсталации. Системата записва всичко по всяко време, а записите се проследяват чрез компютър.

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ ЕЛЕКТРОННО ЗАКЛЮЧВАНЕ ЗА ВХОДНИ ВРАТИ:

  1. Сигурност – разбиването им е невъзможно нито по механичен, нито по електронен път;
  2. Практичност – лесно управление и удобство за всички живеещи в сградата.
  3. Гарантирана дълготрайност – дълъг срок на гаранционно обслужване;
  4. Многофункционалност – осъществява управление на много врати и системи във входа с един ключ.
  5. Памет – записва всички събития денонощно – кой и кога ползва вратите, асансьора и домофоните.
  6. Автономност – работи на самостоятелно аварийно захранване часове наред, без да създава проблеми при спиране на тока.
Публикувано в Входни врати. Постоянна връзка.

Коментарите са забранени.